Çiler TBMM'de çekincelerini dile getirdi

CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada , "torba yasa anlayışına ve ekonomik krizlerle" ilgili çekincelerini dile getirdi.

Siyaset Yayın: 21 Temmuz 2025 - Pazartesi - Güncelleme: 21.07.2025 15:23:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
70 okunma
Google News

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen enerji ve maden düzenlemelerini içeren yasa teklifi üzerine söz alan CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, dikkat çeken bir konuşma gerçekleştirdi. Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada, iktidarın çevre politikalarını ve yasama anlayışıyla ilgili çekincelerini dile getiren Çiler, “Bu yasanın adı talan yasasıdır, yandaş yasasıdır, adrese teslim yasasıdır,” ifadelerini kullandı.

Konuşmasına Meclis’teki zeytinlikleri korumak için devam eden tepkilere ve dışarıda sesini yükselten kadınlara selam göndererek başlayan Çiler, Meclis’in işleyişiyle ilgili daha aktif ve çözüm üretici çalışmlaar sergilemesini beklediğini dile getirdi: “Genel Kurul çalışmaları ne yazık ki günü kurtarmaya yöneliktir. Milletin derdine çözüm üretemiyoruz. Halkımız bizden laf değil, çözüm bekliyor” diyen Çiler, konuşmasında vatandaşların yaşadığı geçim sıkıntılarını ve ekonomik sorunları da gündeme taşıdı.

“Bugün burada konuşan ben değilim; pazarda filesini dolduramayan emekli Ahmet amca, elektrik faturasını taksitle ödeyen esnaf, çekini ödeyemeyen KOBİ, çocuğuna mama alamayan baba konuşuyor,” sözleriyle Meclis kürsüsünü yurttaşlara açan Çiler, iktidarın ekonomi politikalarını sert şekilde eleştirdi. Türkiye’nin yalnızca bir geçim krizi değil, derin bir umutsuzluk krizi yaşadığını vurgulayan Nail Çiler, genç işsizliğine ve üniversite mezunlarının umutsuzluğuna dikkat çekti. “EYT’li iş arıyor, gençler işsiz, öğretmenler atama bekliyor. Faiz, enflasyon, üretim sorunu çözülmeden bu ülke ayağa kalkamaz,” dedi.

ÇED SÜRECİ VE ZEYTİNLİKLER VURGUSU

Yasa teklifinde çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreçlerinin aşındırıldığına dikkat çeken Çiler, özellikle zeytinliklerin madenciliğe açılmasına tepki gösterdi. “Zeytin sadece bir ağaç değil, bu toprakların kültürüdür. Bir kararnameyle kesilemez,” diyerek yasa teklifinin çevreye vereceği zarara işaret etti.

Muğla Akbelen başta olmak üzere doğaya zarar veren projelere Meclis eliyle onay verildiğini söyleyen Çiler, yasa teklifinin bazı şirketler için hazırlanmış “adrese teslim” bir düzenleme olduğunu savundu.

“Bu Meclis bir holdingin yatırım danışmanı değildir. Amacımız enerji üretmek mi, yoksa birilerini zengin etmek mi?” diyerek yasa teklifinin arka planına dikkat çeken Çiler, 204 milyon zeytin ağacının geleceğinin tehlikede olduğunu vurguladı.

“GEBZE TAVŞANLI ÖRNEĞİYLE BAKANLIĞA ELEŞTİRİ”

Konuşmasında kendi seçim bölgesi olan Gebze’den örnek veren Çiler, Tavşanlı Mahallesinde 99 bin metrekarelik orman alanının bir çelik tesisi için cüruf depolama alanına çevrildiğini aktardı. ÇED süreci tamamlanmadan faaliyete başlandığını belirten Çiler, Ballıkayalar Kanyonu’na 400 metre mesafedeki bu alanın çevre için ciddi tehdit oluşturduğunu söyledi.

“BU YASA AYM’DEN DÖNER”

Konuşmasının sonunda yasa teklifine sert bir dille karşı çıkan Çiler, “Bu yasa doğaya karşıdır, halka karşıdır, hukuka aykırıdır. 10’uncu kez Anayasa Mahkemesinden döneceğini hep birlikte göreceğiz” dedi. CHP’li milletvekilleri Çiler’in konuşmasını alkışlarla destekledi. 

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.